
Kentsel Genetik
Günümüzde en çok kullandığımız sözcüklerden biri “kalıtım”,en ilgi çeken bilim dallarından biri de “genetik”.Canlıların özelliklerinin kalıtsal olduğundan yola çıkan bu kavramlara bakarak, şehirlerin de, onu var eden canlıların yarattığı bir kalıtsal özelliği, bir genetiği olduğu yadsınmamalıdır.
2500 yıl önce Urla’daki Klazomenai İyon Antik kentinde bulunan zeytinyağı işleği İzmir’in genetik kodlarından, kalıtsal izlerinden biridir. Gerek toprakların verimliliği, gerekse iklimsel özellikleri sonucunda ortaya çıkan bu üretim, yıllar boyunca günlük yaşamın ve beslenmenin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.
Ünlü tarihçi Heredot “Yeryüzünün bilinen en güzel gökyüzü altında kurulmuş bir coğrafya” diye söz eder bu topraklardan. Roma Uygarlığı yemeği, buraları da kapsayan geniş bir coğrafyada sanat haline getirmiş, yedirip içiren Tantalos efsanesi Bayraklı’dan geçmiş ve son olarak İzmir mutfağı Osmanlı döneminde saray mutfağının baş köşesine yerleşmiştir. Zaman içinde unutulmaya yüz tutan “İzmir Mutfağı” şimdilerde yine eski pırıltılı günlerine dönüş hazırlığında…
Biz de Tepekule Kongre Merkezinin çatı katında işletmekte olduğumuz A7 Şehir Kulübünde menümüzü ve konseptimiz İzmir mutfağı üzerine kurduk.. Bununla da yetinmedik, fast foodun ve abur cuburun çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini gözlemleyerek ilköğretim okulları düzeyinde “SAĞLIKLI BESLENMEYİ ÖĞREN ,ÖĞRET…” etkinliğine başladık. Bu kapsamda 6 yıldır ilköğretim okullarından seçtiğimiz öğrencileri mutfağımıza konuk ederek onlara, İzmir mutfağının temel felsefesi ile sade, basit ve yerel beslenmenin önemini anlatmaya çalışıyoruz.
Etkinlikler diyetisyenlerin sunumu ile başlıyor. Diyetisyenler, gençlere sağlıklı beslenmenin formülleri ve faydaları hakkında değerli bilgiler veriyor. Daha sonra hep birlikte fast food tipi beslenmenin zararlarını anlatan “Super Size Me” adlı filmden görüntüler izleniyor.
Son bölümde ise beraberce yemekler yapılıyor ve hep birlikte yeniliyor. Mevsiminde beslenmenin öneminin vurgulandığı yemeklerin belli başlıları zeytinyağlı cibes haşlama, karışık yeşilliklerden bahçe salatası,asma yaprağında sardalya,anne köftesi,domates soslu sebzeli makarna,sütlaç,dondurmalı sütlü kadayıf…
Amacımız bu genetik yapının, bu büyük hazinenin küçük yaşlardan itibaren çocuklara anlatılması, sağlıklı beslenmenin farkını bilerek büyüyen kuşaklara aktarılmasının sağlanması.