542487960649491

Ege, sofralarını süsleyen binlerce ot türüyle bir adım önde..

Ege bölgesinin yöresel özelliği saymakla bitmez.  Ama en bilinen ve en belirgin özelliği ise dağında, tepesinde, deresinde ve tarlasında kısacası Ege’nin dört bir yanında yetişen türlü türlü otlarıdır. Öyle ki Ege Bölgesine özel 300 çeşide varan otların sayısız yararları olduğu biliniyor. Bu bölgede yetişen otların çoğu yüksek oranda C, B1, B2, A vitamini, demir, kalsiyum, bakır gibi mineraller, antioksidanlar içeriyor ve kansere karşı koruyucu etki sağlıyor.

Ege bölgesinin adına festivaller düzenlenen lezzetli otlarını tanımaya ne dersiniz?

Kuzukulağı

Ege’nin her yerinde bolca yer alan, kuzukulağı bitkisi bazı yörelerde ekşimsi tadı nedeni ile acı ot olarak ta bilinmektedir. Bu bitki salatalarda, çorbalarda ve böreklerde kullanıma uygundur. Ayrıca ıspanak gibi pirinçli yemeği de yapılabilir.

Cibes otu

Cibez otu, salatası ve yemeği yapılan turpgiller familyasından bir ottur. Lahana ve karnabaharın kesilip toplanma işleminden sonra toprakta kalan köklerinden yeniden büyüyen muhteşem bir lezzet..

Şevketi bostan

Bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni, akkız adıyla da bilinen, papatyagillerden dikenli bir ottur. Kemikli kuzu etiyle çok güzel olur.

Deniz börülcesi

Adı üstünde deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir. Kendisi şaşırtıcı şekilde ıspanakgillerdendir. Temizleme şekli oldukça farklıdır. Tuzludur, ekşidir ama lezzetlidir. Yemeği de salatası da yapılır.

Arapsaçı

Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Görüntüsü dereotuna benzer ama kendine has büyüleyici bir anason kokusuna sahiptir.

Turpotu

Çiğ yenildiğinde tadı aynı turp gibi olan ve kolay yetişen bir bitkidir. Haşlanarak yapılan salatası çok güzel olur.

Hardal otu

Şekil olarak turp otuna benzer. Turp otuna göre daha ince yapılı bir bitkidir. Genellikle haşlanarak salatası yapılır. Yumurtalı kavurması da bir o kadar lezzetlidir.

Stifno

Halk arasında istifno, bambul, bambıl, köpek üzümü ya da it üzümü olarak da bilinen stifno otu kabak, biber, börülce ile birlikte pişirilince efsane bir lezzete dönüşür.

Eşek dikeni

Yol kenarlarında bolca bulunan hatta dikenimsi yapısıyla hiç yenilmeyecek gibi bir his uyandıran bitkidir. Yapmasını bilenlerin elinde şahane bir lezzeti vardır.

Kazayağı

Halk arasında kazıyak, gazyak, karakazıyak ya da gazayağı olarak da tanınır, yapı itibariyle maydanoza benzer… Mutfakta birçok kullanıma uygundur. Turşusu, salatası çok güzel olur ve börek yapımı için çok idealdir.

Radika

Görüntü itibariyle tırtıklı yapraklara sahiptir. Hindiba, tatlı radika, karahindiba olarak da bilinir. Rakı- balık sofralarının vazgeçilmezidir.

Gelincik

Çok narin bir bitkidir. Alt yapraklarını salatalarda kullanabilir ve yumurta ile de kavurabilirsiniz. Kırmızı rengindeki yapraklarından lezzetine doyum olmayan reçeller yapıp, kahvaltı sofralarını süsleyebilirsiniz.

Köremen

Yabani pırasa, yabani sarımsak ya da körmen olarak da bilinen, yemeği oldukça lezzetli olan bir ottur. Bodrum yöresinde pişirilirken içine nohut eklenir ve sofralarından eksik olmaz.

Su teresi

Roka sevenlerin bildiği ve bolca yediği bir bitkidir. Terenin akrabasıdır ve sulak yerlerde yetişir, bu sebeple kendisine su teresi adı verilmiştir. Salatalarınızda keyifle tüketebilirsiniz.

Eşek helvası

Eşeklerin bayılarak yediği otlardandır ve adını bu şekilde almıştır.

Sütlüce, çobandüdüğü ve sütlü diken olarak da bilenler vardır. Bolca dikeni olan bir bitkidir.  Temizlemesi zor olsa da salatası çok güzel olur.

Ebegümeci

Halk arasında develik ya da gömeç olarak da bilinir. Leylak ya da pembe renkli çiçekleriyle çok güzel görünür. Salatası, kavurması ve böreği muhteşem olur.

Hodan

Kaldırık, galdırık ya da zılbıt gibi isimlerle anılan, mavimsi mor renkli bir kök bitkidir. Yumurtayla yapıldığında bir harika olur.

İğnelik

Bir Ege klasiğidir. Leylek gagası, mis otu ya da tarak otu olarak da bilinen, pembe çiçekleriyle dikkat çeken bir bitkidir. En çok salatası, böreği, gözlemesi ve haşlaması yapılır.

Kaya koruğu

Temmuzda başlayıp Ekim ayına kadar açmaya devam eden bir bitkidir. Özellikle denize yakın bölgelerde çokça bulunur. Haşlanıp salatası da yapılır yemeği de..

Kuş otu

Serçe dili ya da serçe otu olarak da bilinen kuş otunun salatası bir harika olur ve yemeklerin yanına çok yakışır.

Sirken

Ispanak ile yapılan bütün yemek çeşitlerini, sirken otuyla da yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

Tilkişen ( Sarmaşık)

Yabani tatlı kuşkonmaz ya da tatlı sarmaşık olarak da adlandırılan bir ottur. Çalı gibi dikenli bir yapıya sahiptir ve kavurması muhteşem olur.

Zahter

Kara kekik ya da dağ kekiği de denir kendisine. Misler gibi kokar… Kurutup baharat olarak kullanabileceğiniz gibi, kavurabilir ya da salatasını yapabilirsiniz.

Yabani marul

Süt otu, dikenli marul ya da acı marul adlarından yalnızca birkaçıdır. Mat yeşil yaprakları ve dikenli bir yapısı vardır. Diğer otlar gibi bu güzel otun da hem salatası hem de yemeği çok lezzetli olur.

Ege otları yazımızın sonuna geldik.
Sizlere bol güneşli sağlıklı günler diliyoruz..

Share