542487960649491

‘’bir venti latte, iki de ekstra şat lütfen..’’

9.yy’da çekirdeklerini yiyen keçilerin zıpladığının fark edilmesiyle Etiyopya’da keşfedilen kahve,bundan tam 700 yıl kadar sonra, 1517’de Kanuni Sultan Süleyman zamanında gelmiş bu topraklara ama, geliş o geliş..Türk kültür tarihinde kahvenin ve kahvehanenin yeri yadsınamaz. Sohbetlerin yapıldığı, gündemin her türlüsünün tartışıldığı, sosyalleşme simgesi erkek egemen köy kahvelerinden ‘3.Dalga’ cafelere geldik şimdilerde. ‘Barista’ eğitimi okullara girdi, hayli saygın bir meslek..Artık yerlisi yabancısı fark etmiyor, hangi kahve zincirinden içeri girerseniz girin, -kavramlara tam hakim değilseniz- içeride farklı bir dilin kullanıldığını göreceksiniz. Hal böyle olunca biz de belli başlı kahve çeşitlerini bir araya toplayalım dedik. Okuyunuz,mahcup olmayınız…

Americano : Espresso’nun sıcak su eklenip yumuşatılmış halidir..

Affogato : Dondurmanın yada sütlü bir tatlının üzerine espresso dökülerek hazırlanır.

Cappuccino : Espresso üzerine, su buharı ile köpük haline getirilmiş süt eklenir..

Cafe au Lait : Süt miktarının kahve miktarından fazla olduğu, Fransız usulü sütlü filtre kahvedir.

Cilveli Kahve : Manisa yöremize özgü bir Türk kahvesi türüdür. Pişirilip fincana aktarıldıktan sonra köpük üzerine çifte kavrulmuş bademin çekilerek serpilmesi ile hazırlanır.

Cinnamon Roast : Çok kısa bir süre fırınlanarak tatlandırılan çekirdeklere verilen isim. Asit oranı yüksektir ve genellikle karışım kahvelerde kullanılır.

Con panna : Espresso’nun üzerine çırpılmış süt kreması eklenerek hazırlanır.

Dibek Kahvesi : Dibek, kahve çekirdeği öğütme şeklidir. Çekirdeklerin taştan yapılmış bir havan (dibek taşı) içerisinde dövülerek (ezilerek) elde edilen ince yapılı çekirdeklere dibek adı verilir. Bu şekilde öğütülen çekirdeklerden hazırlanan kahveye de dibek kahvesi denir.

Espresso : İnce çekilmiş çekirdeklerin içerisinden yüksek basınç yardımıyla yüksek sıcaklıkta ve az miktarda su buharının geçirilmesi ile elde edilir.

Espresso Ristretto : Espressonun daha konsantre halidir. Espresso makinesindeki kahvenin içerisinden yüksek basınç altında daha az miktarda yüksek sıcaklıkta buharın geçirilmesi ile elde edilir.

Espresso Con Panna: İtalyanca’da ‘kremalı espresso’ anlamına gelen bu kahve, bir ya da iki fincan espressonun üzerine çırpılmış krema konularak hazırlanır.

Espresso Macchiato: Espresso’nun üzerine çok az süt köpüğü ilave edilerek hazırlanır. Aroması ve lezzeti biraz sert olduğu için çeşitli aromalarla lezzetlendirilip sertliği azaltılır.

Filtre Kahve : Orta kalınlıkta çekilmiş çekirdeklerin bir filtre üzerine konulması ve bu çekirdeklerin üzerinden sıcak su geçirilmesi ile elde edilir.

French Press : Orta kalınlıkta çekilmiş çekirdeklerin özel süzgeci ya da filtresi olan pistonlu bardaklar içerisinde sıcak su ile karıştırılarak bir süre bekletilmesiyle elde edilir.

Kava Turecka : Türk kahvesine Çek Cumhuriyetinde böyle deniyor. Ancak biraz daha kalın çekilmiş çekirdeklerle hazırlanıp, daha büyük fincanlarla servis ediliyor.

Latte : Espresso’nun üzerine sıcak süt ve süt köpüğünün ilave edilmesi ile hazırlanır.

Lungo : Espresso’nun makinede daha uzun süre tutulup filtrelenmesi ile elde edilir. Espresso’ya oranla yaklaşık iki kat daha fazla su kullanılır.

Latte Macchiato  : Sıcak süt ve süt köpüğünün üzerine espresso eklenerek hazırlanır. Diğer kahve türlerinden ayrılan en önemli özelliği, hazırlanırken, sütün kahvenin üzerine değil, kahvenin sütün üzerine dökülmesidir..

Menengiç Kahvesi : Menengiç bitkisinin kahve çekirdeğine benzeyen meyvelerinin kurutulup kavrulmasından sonra ince ince çekilerek aynı Türk kahvesi gibi hazırlanan kahveye verilen isim.

Mırra : Genellikle Orta Doğu ülkelerinde, ülkemizde de Güney Doğu Anadolu illerimizde tercih edilen bir çeşittir. Çok ince çekilmiş çekirdekler önce Türk kahvesi gibi pişirilir. Kaynadıktan sonra telve süzülür, telveden ayrılan kahveye su ilave edilerek tekrar kaynatılır.

Mocha : Latte’ye çikolata eklenerek hazırlanır.

Sumatran : Düşük asit oranı olan bir Endonezya kahvesidir.

Supremo : Sabahları içilmesi tercih edilen Kolombiya kahvesi.

Süvari Kahvesi : Çoğunlukla şeker ilave etmeden hazırlanan ve fincan yerine çay bardağı ile servis edilen Türk Kahvesidir.

Türk Kahvesi : Çok ince çekilmiş kahve çekirdeklerine su ve şeker karıştırılarak bakır cezve içerisinde kaynamaya yakın bir sıcaklığa kadar ısıtılarak hazırlanır.

Vienna Roast : Orta derecenin biraz üzerindeki sıcaklıklarda fırınlanmış kahve çekirdeklerine verilen isimdir. Bu fırınlama yönteminde çekirdeğin aromatik yağı yüzeye tamamen çıkmaz. En çok tercih edilen fırınlama yöntemidir.

Viennese  : Espresso’ya çikolata ve krema ilave edilerek hazırlanan Viyana usulü kahvedir.

Bitmedi, buzla hazırlananlar, soğuk içilenler var..Buzlu Caffe Americano, Buzlu Caffe Latte, Buzlu Caffe Mocha, Buzlu White Chocolate Mocha, Buzlu Caramel Macchiato gibi..

Bir de alkollu kahveler var.. Kokteyllerine çok girmezsek belli başlıları şunlar..

Corretto : Espresso’ya grappa, sambuca veya brandy gibi likör çeşitlerinden birisinin ilave edilmesiyle hazırlanan..

Irish Coffee. Sıcak filtre kahve, İrlanda viskisi ve şekerin karıştırıldıktan sonra üzerine süt kreması konularak servis edilen..

Gaelic Coffee: Filtre kahvenin üzerine İskoç viskisi eklenerek hazırlananı..

İngiliz Kahvesi : Irish kahvenin viski yerine cin kullanılanı.

Rus Kahvesi : Irish kahvenin viski yerine votka kullanılanıdır…

Son olarak aromalı kahveler var, çekirdeklerin kavrulmasından sonra doğala özdeş aromalar ile tatlandırılan; french vanilya, karamel, hazelnut vs., lakin yerimiz dar.

 

 

 

Share