Hangi zeytinyağı?.. Miranda anlattı..
OFFF ÇOK SIKILDIM BU HİLELİ ZEYTİNYAĞ HABERLERİNDEN DİYENLER SORDU..MİRANDA ANLATTI..
Zeytinyağı; rengi, kokusu, lezzeti ve hazım kolaylığı ile tüm sıvı yağlar arasında eşsizdir. Dahası; ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi bitkisel yağlardan en önemli farkı, hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan ve yabancı katkı maddesi içermeden, doğal olarak üretilmesidir. Taze sıkılmış portakal yada vişne suyu gibi, çiğ ve saf..
Peki nedir bu kavram karmaşası, yok taş baskı, erken hasat, soğuk sıkım, erkence, yok filitreli, filitresiz, naturel sızma, riviera, organik vs vs..
Zeytinyağları önce üç temel grupta toplanıyor.. Naturel yağlar, Rafine yağlar ve Karışık yağlar
Rafine yağlar ile Riviera ve benzeri karışık yağları bir kenara bırakalım..Adı üstünde karışık yada ısıl işleme tabi tutulmuş..(Riviera) Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan ve yabancı katkı maddesi içermeden doğal olarak üretilen naturel yağlar, asitlik derecesine bağlı olarak kendi içinde üç ayrı grupta değerlendirilir.
1.Naturel sızma zeytinyağı (En çok 0.8 – 1 asit ve en yüksek kaliteli yağ anlamına gelir.)
2.Naturel zeytinyağı (1 – 2 asittir)
3.Naturel birinci (2 – 3.3 asittir, hafif kusurlu sayılsa bile hala saf bir üründür.)
Bunların dışında etiketlerde gördüğümüz erken hasat, taş baskı, soğuk sıkma, organik, filitresiz , filitreli gibi ifadeler tamamen zeytinin hasat zamanına ve sıkma tekniğine bağlı olarak, ürünü tanımlamaya dönük alt açıklamalardır.
Bilinmesi gereken bir başka husus neyi nerede kullanacağımızdır.. Raftan satın aldığımız herhangi bir zeytinyağı gelişi -güzel kullanılmamalıdır. Artun Ünsal hocamıza göre 5 kg zeytini sıkıp 1 kg yağ almak dururken, ‘erken’ hasat edilerek 7 kg zeytinden 1 kg elde edilen, düşük asitli erken hasat naturel sızma ile yemek pişirmek bir tür ‘cinayettir ’ Bu tür yağlar çiğ olarak salatalara veya daha önce haşlanmış olan makarna, sebze, balık gibi yemeklerin tadını ya doğrudan yada sos içinde daha da güzelleştirmekte kullanılmalıdır. Diğer tüm çeşitler pişirme ve kızartmada kullanılabilir.
Peki naturel sızma zeytinyağlarının tadı hep aynı mıdır? Tabii ki hayır.. Fark yöreden yöreye değişen ‘nefasette’’.. Renkler ve zevkler tartışılmaz, nefaset de kişiden kişiye değişir elbet..Kimi aroma arar yağda, kimisi asitli sever, boğazını hafif yaksın ister..Biz şimdilik Osmanlı saray mutfağına zeytinyağının uzun yıllar sırf bu nefaseti sebebiyle Kuzey Ege’den gittiği bilgisini vermiş olalım ve 3 öneride bulunalım :
1-)Etiketsiz, pet şişede satılan yağları satın almayınız.Başka türlü ‘tağşiş’ten korunamazsınız..( Tağşiş,sadece zeytinyağına başka yağların karıştırılarak satılması değil, aynı zamanda düşük kaliteli zeytinyağının yüksek kaliteli sızma yağ olarak satılması demektir, suçtur..)
2-)Satın alacağınız zeytinyağının etiketini mutlaka etiketini okuyunuz..Cinsini, içeriğini, üretim ve son kullanma tarihi vb bilgileri ancak böyle öğrenebilirsiniz.Etiketten farklı içerik de suçtur..
3-) Ona da üşenirseniz hemen 1 şişe Miranda zeytinyağı satın alınız. : )) Çünkü Miranda zeytinyağı şişelerinin etiketinde ne yazıyorsa içinde de onu bulacaksınız..
Meraklısına not :…Asit oranı 1’i aşmayan bir yemek kaşığı (14 gr) sızma zeytinyağının beslenme değeri 120 kaloridir. Protein 0 gram, kolesterol 0 miligram, tekli doymamış yağlar 11 gram, çoklu doymamış yağlar 1 gram, doymuş yağlar ise 2 gramdır. Zeytinyağı ayrıca E vitamini de içermektedir.