Küresel Isınma!

Dünya yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılıyor, dünya bu ışınları tekrar atmosfere yansıtıyor. Bazı ışınlar su buharı, karbondioksit ve metan gazının dünya üzerinde oluşturduğu bir örtü tarafından tutuluyor. Bu da yeryüzünün sıcak kalmasına sebep oluyor. En basit dilde küresel ısınmayı bu şekilde tarif edebiliriz.
Peki o halde insanlığı tehdit eden iklim değişikliği riski nelerdir?
Sanayi devrimi ile daha fazla üretip, daha fazla satıp, daha fazla kazanmak isteği oluşmuştur. Daha fazla üretmek, daha fazla karbon salınımı gerçekleştirmektedir.
Sanayi devrimi, “ satın al mutlu ol “ fikrini bize empoze ediyor. Evlerimiz gereksiz bir sürü eşya ile dolaplarımız gereksiz bir sürü giysi ile doluyor. Yerel ürünleri yemek ve tüketmek yerine dünyanın diğer ucundaki ürünleri ambalajlayıp diğer ucuna taşıyoruz. Bu taşıma sırasındaki yakıt tüketimi karbon salınımını arttırıyor.

 

Gıda israfı da küresel ısınmayı desteklemektedir. Daha fazla istemek ve tüketmek, gereksiz bir şekilde israf etmek etik ve ahlaki değildir.
Tarımsal faaliyetler dünyadaki sera gazının % 20 sinin oluşmasından sorunludur. Çünkü
a) Daha fazla gıda üretmek için de daha fazla enerji tüketmekteyiz.
b) Daha fazla hayvan üretmek,
c) Daha fazla gübreleme,
d) Daha fazla ilaçlama,
e) Daha fazla hayvan üretmek daha fazla metan gazının oluşması gibi sebepler, dünyanın dengesinin bozulmasına neden olmakta, denge bozulduktan sonra dünya kendini yenileyememektedir. Gıda israfını engellememizin, küresel ısınmayı % 20 azaltacağı zannedilmektedir.


Dünya nüfusu şimdi 7,5 milyar civarında, nüfus artışı böyle giderse bu yüz yılın ikinci yarısından sonra 9 milyara yaklaşılacağı zannedilmektedir. Sadece bundan dolayı dünya 2 derece daha ısınacaktır. Dünyanın 2 derece daha ısınması ise ekvator ikliminin Türkiye’ye kadar taşınması demektir. Bu da Türkiye’nin çölleşmesinin kaçınılmaz olduğunu gösterir.
Isının 1 derece artması % 7 nem oranını arttırmaktadır, bu da atmosferde son zamanlarda sıkça gördüğümüz, fazla yağmur ve sel olaylarını getirmektedir.
Daha fazla hastalıkların oluşması, bakterilerin ve virüslerin üretiminin hızlanması, yine küresel ısınmanın bir sonucudur. Kalp, solunum yolu, bulaşıcı ve alerjik bazı hastalıkları tetiklemektedir.
Küresel ısınmayı engellemek için sera gazı emisyonunun aşağıya çekilmesi gerekmektedir. Bunun için;
1) Rüzgar ve güneş enerjisi gibi temiz alternatif enerjiler kullanılmalı.
2) Tarımda amonyak ve metan emisyonlarının aşağıya çekilmesi için uygun gübreler kullanılmalıdır.
3) Suda, elektrikte, yakıtta tasarruf edilmelidir.
4) Eşyalar ve giysiler daha uzun süre kullanılmalı, fazlası alınmamalıdır.
5) Geri dönüşümü olmayan ambalajlı ürünler alınmamalıdır.
Sonuç olarak…
1) Nüfus artışı bu hızla devam etmesi halinde dünya bunu kaldıramamaktadır. İnsanlar üremesini yavaşlatmalıdır.
2) Gereksiz tüketimden kaçınılmalı, gereksiz tüketim olmayınca gereksiz üretim de olmayacağından sera gaz emisyonları düşecektir.
3) Üretim yapan tesislerin emisyonları mutlaka kontrol edilip istenilen standartlarda çalışması sağlanmalıdır.
Dünyada çoğu devletler para hırsı ile emisyonlarını kontrol etmemekte, göstermelik denetimlerle iş yapıyor gibi görünmektedir.

DÜNYA DEĞİŞİYOR. BİZ DE DEĞİŞMELİYİZ.

Sinan Ulusu
Kimya Mühendisi

Share